Rodiče a tábory

Tábory pro děti jsou v České republice často vyhledávanou letní aktivitou. Přesto se k nim někteří rodiče staví s obavami. Česká rada dětí a mládeže se proto v rámci reprezentativního šetření o letních táborech zaměřila na postoje rodičů k táborům. Počet respondentů v této věkové skupině je 1001, selektováni byly kvótním výběrem. Pozornost byla věnována tomu, jaké jak jsou rodiče spokojeni s organizací táborů a komunikací s organizátory. Zároveň bylo zjišťováno, proč někteří rodiče děti na tábor vůbec neposílají, v čem vidí negativa a překážky.

Obecně jsou nejvyhledávanějším typem tábora pobytové v chatkách a budovách. Pokud dítě jede na více táborů během sezóny, dalším navštíveným je obvykle příměstský tábor. Průměrná délka pobytu je pak cca 9 dní, nejčastěji děti jezdí na jedno až dvoutýdenní tábory.

Koláčový graf: líbilo se dětem na táboře?

N = 1122, počet táborů, kterých se děti rodičů účastnily v roce 2018

N = 857, rodiče, jejichž děti jezdí na letní tábory (již se účastnili nebo účast plánují)

Pozitivní informací je, že dětem se podle rodičů na táborech líbí a užívají si je. Pouze 3 % rodičů uvádí, že děti byly nespokojené – obvykle s programovým zaměřením tábora. Je důležité podotknout, že tyto informace pramení od rodičů, které je mají zprostředkované od dětí, proto mohou být zjištění i zkreslená. Dle šetření však nebyla zaznamenána šikana na táborech nebo nějaké jiné závažné nedostatky s organizací a průběhem.

Potěšující informací pro všechny organizátory může být také to, že rodiče jsou převážně spokojeni s informacemi ohledně tábora i s komunikací s organizátory.

Graf: spokojenost s komunikací

N = 857, rodiče, jejichž děti jezdí na letní tábory (již se účastnili nebo účast plánují)

Přesto, že je zájem o tábory v České republice velký, některé děti na tábory vůbec nejezdí. Nejčastějšími důvody je nezájem samotného dítěte o účast na táboře nebo finanční problémy rodiny. Často uváděnou překážkou je ale i neznalost žádného důvěryhodného provozovatele letních táborů. Téměř třetina rodičů, kteří na tábor dítě neposílají, uvádí právě tento důvod. Ze zjištění je patrné, že mezi rodiči existuje informační propast v oblasti nabídky táborů. Důvodem neznalosti důvěryhodných provozovatelů může být nezapojení dětí do takových volnočasových aktivit, které zároveň pořádají i letní tábory, nebo to, že rodiče těchto dětí nemají žádné známé v podobné situaci, se kterými by mohli téma konzultovat. Pětina rodičů neposílající děti na letní tábory, protože má s nimi spíše negativní zkušenost ze svého mládí.

Graf: stotožnění s názory

N = 857, rodiče, jejichž děti jezdí na letní tábory (již se účastnili nebo účast plánují)

Zajímalo nás také, jestli si tábor dítě vybírá samo, nebo jde spíše o rozhodnutí rodičů. U cca pětiny rodičů platí, že si tábor dítě vybírá zcela samo. Přibližně u 42 % rodičů dítě tábor samo navrhuje, ale rozhodnutí o účasti je společné. Více než čtvrtina rodičů poté děti motivuje, aby na tábor jely, ale rozhodnutí nechávají na nich. A jen desetina rodičů vybírá tábor za dítě (ať již oba rodiče – v 7 %, anebo jen jeden rodič ve 3 %h případů). Ohledně neúčasti na táborech platí, že ve většině případů dítě na tábor nejede právě proto, že samo nechce.  To platí i pro rodiny, ve kterých by si rodiče přáli, aby se děti táborových aktivit účastnily.

Dle očekávání rozhodují rodiče nejčastěji za děti ve věku 5 – 11 let. Motivovat své děti k účasti na táboru se nejvíce snaží rodiče dětí ve věku 5/6 let a 10/11 let, tedy v období před nástupem do první třídy a na druhý stupeň základní školy. Zhruba od 8 let dítěte začínají rodiče brát v potaz jeho názor a od 10 let se pak začínají děti zapojovat do rozhodování o výběru tábora. Se stoupajícím věkem dítěte pak rodiče přestávají rozhodovat a postupně se je ani nesnaží motivovat. Děti starší 15 let už o táboru obvykle rozhodují úplně samostatně.

Článek vznikl v rámci projektu Youthwiki – online encyklopedie národních politik mládeže v Evropě podpořené programem Erasmus+. Od prosince 2019 bude možné na Youthwiki nalézt samostatnou analýzu o stavu práce s mládeží v České republice a od ledna 2020 poté ve všech evropských státech. Letní tábory pro děti a mládež jsou výrazným českým specifikem při práci s mládeží.