Česká rada dětí a mládeže provedla v roce 2020 šetření k letním táborům. Stejné šetření bylo realizováno i v roce 2017 a 2019. Celkem byly do šetření o táborech zahrnuty informace od 88 členských organizací ČRDM a krajských rad dětí a mládeže které uvedly, že pořádají akce pro děti a mládež táborového typu. Zbylé členské organizace se tomuto typu volnočasových akcí nevěnují. K hodnocení byla dodána statistická data od jednotlivých organizací na základě žádostí po ukončení hlavního táborového období. Nicméně některé, zvláště pak větší organizace s pobočnými spolky, neměly k termínu uzavření sběru dat na konci roku 2020 veškerá data od svých nižších organizačních článků k dispozici.

Vzhledem k nízkému početnímu úbytku táborů v roce 2020 a velkému úsilí pořadatelů se zajištěním zvýšených hygienických požadavků nebylo nutné zkracovat délky táborů. Průměrná délka tábora tedy zůstala nezměněna na 10 dnech, stejně jako v předešlém roce.

Počty táborů

V celkovém počtu 2633 táborů, který je jen nepatrně menší oproti 2654 táborům z předešlého roku, se zvýšil počet příměstských táborů z 44 v roce 2019 na 52 v tomto roce. Podle informací organizátorů se jednalo povětšinou o preventivní změnu typu tábora, aby se lépe vypořádali s novými a přísnějšími hygienickými podmínkami. Některé organizace se rozhodly měnící se podmínky vyřešit změnou typu ubytování tábora. Příměstské tábory jsou ale stále pořádány členskými organizacemi ČRDM jen velmi okrajově.

Typy ubytování

V letošním roce je patrný pokles ubytování v budovách způsobený mnohdy nejasnou situací poskytovatele ubytování (vládní omezení provozu, dočasné uzavření areálu, rekonstrukce areálu kvůli dočasnému omezení). Toto se týkalo hlavně případů pronájmu pro táborové ubytování komerčními subjekty. Mezi typy ubytování „jiné“ se řadí tábory pod širákem, tedy bez střechy nad hlavou. Největší počet táborů tradičně využívá pro ubytování účastníků stany. To potvrzuje stále velkou oblibu klasických táborů na zelené louce.

Zaměření tábora

Drtivá většina táborů má všeobecné zaměření (94,5%), tedy typické táborové aktivity spojené s pobytem v přírodě a jejím poznáváním. Dalšími jsou tábory turistické, které jsou typické přespáváním na různých místech spojené s poznávacími aktivitami na větším území. Tyto tábory mnohdy probíhají i na území dvou a více krajů. Vodácké tábory jsou tradičními zástupci táborů a mají společný znak přespávání na více místech s předešlou kategorií. V letošním roce bylo méně vodáckých táborů než v předešlém roce právě díky náročným hygienickým opatřením, které nebylo kolem řek snadné zajistit.

Počty účastníků

Celkový počet účastníků na táborech v roce 2020 klesl na 73 724, oproti 84 928 v roce 2019. Dle informací od členských organizací bylo toto následkem úmyslného snížení počtu účastníků na táborech, aby bylo možné dodržet přísnější hygienické standardy. Průměrný počet účastníků na jednom táboře byl v tomto roce 28, oproti 32 v loňském roce. Pořadatelé současně informovali, že zájem byl ze strany dětí a rodičů stejný nebo i vyšší než v předešlých letech a proto neměli problémy s naplněním kapacity pořádaných táborů.

Mobilní telefony

Možnost použití mobilních a chytrých telefonů na táborech je téměř polovinou táborů přímo zakázáno (43,6%), nebo na táboře omezeno. Další část táborů účastníkům nedoporučují jejich braní si s sebou a používání na táboře. Tuto skutečnost ale některé pořádající organizace vůbec nesledují. Naproti tomu některé tábory ale využívají cíleně mobilní telefony skrze jejich aplikace jako pomůcky na řešení různých úkolů, případně k naplňování cílů při různých specifických táborových aktivitách.

Cena tábora

Cena tábora se liší dle náročnosti konkrétního programu tábora. U vodáckých a uměleckých typů zaměření tábora bývá tradiční nejen kratší doba konání, ale také vyšší průměrná denní cena na účastníka. V celkovém průměru stoupla denní cena pro účastníka z loňských 240,-Kč na 260,-Kč a vrací se tak nad úroveň průměru z roku 2017, kdy činila 256,-Kč. U jednotlivých táborů je nutné vzít v úvahu velmi rozdílné možnosti každého pořadatele v závislosti na možnosti využití vlastní táborové základny a dále pak finančního zvýhodnění účastnického poplatku pro členy a dalších možností spojených s individuálním materiálním a finančním zázemím. Vlastní táborovou základnu využívá téměř 60% pořadatelů táborů.