Česká rada dětí a mládeže uskutečnila v roce 2021 šetření k letním táborům. Podobná šetření byla realizována i v předešlých letech. Do šetření byly zahrnuty údaje od 108 organizací (členské organizace ČRDM a krajských rad dětí a mládeže). Do šetření se zapojily i organizace, které nepatří mezi členy ČRDM a krajských rad dětí a mládeže, ale využívají pojištění přes ČRDM. Jedná se o 75 organizací. Dohromady bylo tedy získáno 2604 odpovědí z šetření. Šetření se zaměřují pouze na tábory pobytové. Realizace příměstských táborů v roce 2021 byla ovlivněna vyhlášenou dotační výzvou MŠMT „Letní kempy“, proto se ČRDM rozhodla příměstské tábory do letošního šetření nezahrnout.

Délka táborů

Průměrná délka táborů v roce 2021 činila 13 dní. Jedná se tak o drobné prodloužení oproti roku 2020, kdy byla průměrná délka tábora 10 dní.

Termín konání táborů

Většina táborů probíhá v průběhu července, nejvytíženějším týdnem je pak poslední červencový týden.

Počet táborů

Členské organizace ČRDM a členské organizace krajských rad mládeže v roce 2021 uspořádaly celkem 2482 letních táborů.

Typy ubytování

Největší počet táborů tradičně využívá pro ubytování účastníků stany. Pro potřeby tohoto šetření jsme za „stan“ považovali podsadový stan, turistický stan, týpí apod. Důvodem je velká obliba klasických táborů na zelené louce, kde jsou účastníci typicky ubytování ve stanech. V předešlém roce tomu bylo podobně, přesto se procento stanových táborů ještě zvýšilo. Pokud účastníci tábora bydlí v budově (pro potřeby tohoto šetření jsme za budovu považovali chatky, chalupy, sruby a další budovy s pevnou střechou), pak se nejčastěji jedná o chatky. Část táborů kombinuje ubytování v budovách a stanech. Mezi typy ubytování „jiné“ se řadí tábory pod širákem, tedy bez střechy nad hlavou, ty se však vyskytují minimálně.

N = 2394

Celkem 62 % respondentů uvedlo, že pro táboření využívají vlastní základu. Vlastními základnami jsou zde myšleny základny, tábořiště, objekty, které jsou je ve vlastnictví organizátora, nebo jeho hlavního spolku. Vlastní základnu využívá 62 % táborů.

N = 1198

Zaměření tábora

Drtivá většina táborů má všeobecné zaměření (82 %), jedná se o typické táborové aktivity spojené s pobytem v přírodě. Přesto bylo letos těchto táborů méně než v předešlém roce (XX %), pokles je zhruba o 13 %. Další zmiňovaná zaměření táborů jsou tábory turistické (4 %) a vodácké (2 %), které jsou typické přespáváním na různých místech spojené s poznávacími aktivitami na větším území. Dále probíhají také tábory sportovní (3 %), do kterých řadíme různě sportovně zaměřené tábory, ať už je hlavním zaměřením táboru tanec, jízda na koních, bojový sport nebo cyklistika. Téměř desetina táborů je však zaměřena zcela jiným směrem. Jedná se o tábory jazykové, náboženské, s technickým zaměřením nebo také umělecké. Jejich četnost se oproti loňskému roku zvýšila o cca 6 %. Oblíbenost turistických i vodáckých táborů zůstává stejná.

N = 2374

Mobilní telefony

Výsledky šetření ukazují, že naprostá většina táborů vyžaduje alespoň částečné omezení využití mobilních telefonů účastníky během tábora. Největší procento pořadatelů je zakazuje zcela (49 %), jiní je dovolují pouze v předem vymezeném čase (40 %). Určité procento pořadatelů však tento údaj nesleduje. a některých táborech jsou mobilní telefony využívány cíleně v rámci programu a to skrze mobilní aplikace (navigace, určování rostlin, mapové podklady, focení, natáčení videa apod.) Tyto aktivity se však netýkají volného času dětí, ale přímo konkrétního programu na táboře. V šetření jsme se zaměřili na využívání mobilů přímo pro osobní účely. Mobilní telefony jsou nejčastěji povoleny na táborech se speciálním zaměřením. Technických táborů, u kterých jsme předpokládali zvýšené využívání elektronických zařízení, bylo ve vzorku jen minimum. Přesto nemůžeme tvrdit, že na těchto táborech by byly mobily volně používány, omezení se týká i jich. Tábory, které poskytují ubytování v budovách dovolují používání mobilních telefonů častěji. Ve volném čase ho může používat 21 % dětí a 46 % alespoň částečně. Zcela zakázané je má 33 % dětí, což je oproti průměru všech táborů o 16 % méně. Je tomu tak především z menší dostupnosti elektřiny a větší orientace na přírodu.

Cena tábora

Průměrná cena tábora na den byla v roce 2021 227 Kč. Jedná se tedy o průměrnou částku 3178 Kč za 2týdenní tábor (14 dnů).  Došlo k lehkému snížení ceny oproti předešlému roku, kdy byla průměrná cena stanovena na 260 Kč. Z výsledků není patrné, že by některé typy zaměření táborů byly výrazně cenově dražší než jiné. U jednotlivých táborů je nutné vzít v úvahu velmi rozdílné možnosti každého pořadatele v závislosti na možnosti využití vlastní táborové základny a také získaných dotací. Využití nějaké dotace na tábor uvádí 40 % pořadatelů.

N = 2381

Účastníci táborů

Tábory členských organizací ČRDM a členů krajských rad dětí a mládeže jsou pořádány nejčastěji pro širokou cílovou skupinu účastníků od 5 do 14 let a dále pak pro starší účastníky, kteří jsou již mnohdy pomocnými vedoucími (instruktory, praktikanty, rádci) od 15 do dovršení 18 let. Prakticky všichni pořadatelé mají většinou na svých táborech své členy, které doplňují i dětmi a mládeží z řad veřejnosti, tedy nečlenů. V případě personální kapacity pak pořádají i tábory zaměřené čistě na nečlenské účastníky, kde se zaměřují převážně na mladší děti.

Počty účastníků

Celkový počet účastníků na táborech v roce 2021 byl 90 051 osob. Průměrný počet účastníků na jednom táboře byl v tomto roce 35. Průměrně 30 účastníků tábora je ve věku do 14 let a více než polovina účastníků (51 %) je zároveň členem pořádající organizace.

Počet vedoucích

Cca 5 účastníků se na průměrném táboře řadí mezi vedoucí pracovníky s dětmi a mládeží a dalších 5 mezi další obslužný personál. V roce 2021 se táborů účastnilo celkem 11964 pracovníků s dětmi a mládeží a 11262 osob jako obslužný personál. Celkem se tak jednalo o 23226 dospělých.

Za vedoucí pracovníky s dětmi a mládeží považujeme osoby, které se přímo podílí na práci s dětmi a mládeží např. připravují na táboře program (hlavní vedoucí letních táborů, oddíloví vedoucí, instruktoři apod.), mezi další obslužný personál pak řadíme kuchaře, hospodáře, zdravotníky, zásobovače apod. V některých případech osoby zastávají jak funkce obslužného personálu, tak i pracovníky s dětmi a mládeží, v takovém případě je osoba uvedena jako pracovník s dětmi a mládeží.

Účastníci se specifickými potřebami

Zhruba 1/3 táborů (36 %) má mezi svými účastníky i děti se specifickými potřebami. Jedná se především o sociálně-ekonomické znevýhodnění, fyzický handicap, či duševní poruchy (včetně ADHD, Aspergerova syndromu apod.).

N = 1135

Tábory v krajích

Konání táborů v jednotlivých krajích zůstává stabilní. Nejoblíbenějšími lokalitami pořadatelů zůstává Vysočina a Jihočeský kraj. Naopak nejméně táborů je pořádáno v Praze, dále v Karlovarském kraji a Ústeckém kraji. V roce 2021 pokračuje trend menšího počtu zahraničních táborů – především z důvodu pandemie covid-19.

N = 2359

 

Závěr

V roce 2021 byly letní tábory ovlivněny vládními opatřeními proti pandemií podobně jako v roce 2020. I přesto proběhly tábory v obdobné míře jako předchozí roky. Během léta rovněž proběhla řada letních kempů, která byla financována dotací MŠMT „Letní kempy“. ČRDM pro rok 2021 nastavila nový způsob sběru dat k letním táborům v členských organizací, a to po jejich vzájemné domluvě, tento způsob použijeme v letech následujících. Případné odchylky v šetření mohou být rovněž způsobeny odlišným způsobem sběru dat, domníváme se však, že výsledky to ovlivnilo jen minimálně. Naopak cena tábora se drží ve zhruba stejné rovině, podobně je tomu i v rozložení pořádaných táborů v jednotlivých krajích.