V roce 2022 byla vydána studie, která se zabývá trávením volného času mezi žáky druhého stupně základní školy nižším stupněm víceletých gymnázií. Realizátory byly Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (hlavní řešitelské pracoviště, hlavní řešitel Michal Kaplánek), Sociologický ústav AV ČR, v. v. i., Median, s. r. o., a Salesiánský klub mládeže Dům Ignáce Stuchlého, z. s.

Zle zjištění vyplývá, že dvě pětiny dětí má během školního dne 2 – 4 hodiny volního času, třetina 4 – 6 hodiny. Nejoblíbenějšími aktivitami jsou u dívek i chlapců sportovní a pohybové aktivity (44 % respektive 55 %), dívky dále preferují komunikování s kamarády nebo kamarádkami (37 %), výtvarnou a tvořivou činnost (22 %), PC, mobil nebo internet či sociální sítě (20 % a čtení (16 %). Chlapci se kromě sportu rádi věnují hraní her na počítači, mobilu, tabletu, konzolích (47 %), komunikaci s kamarády (29 %), být na PC, mobilu nebo na internetu či sociálních sítích (14 , nebo jiným aktivitám.

Podrobné informace ve zprávě: https://www.soc.cas.cz/sites/default/files/publikace/volny_cas_deti_starsiho_skolniho_veku_a_jeho_prozivani.pdf