Centrum sociálních služeb Praha (CSSP) a Pražské centrum primární prevence (PCPP) společně realizovali výzkum na téma Duševní zdraví žáků v Praze. Výzkum proběhl na vzorku žáků druhého stupně základních škol a středních škol. Výstupy výzkumu jsou součástí „Komparace dat z šetření rizikového chování a duševního zdraví žáků 2. stupně ZŠ a SŠ v Praze za roky 2016 až 2022“. Výzkum se v rámci tématu duševního zdraví zaměřoval na téma wellbeingu, úzkostnosti, depresivity, poruchu příjmu potravy a spokojenosti žáků a důvěrou k pedagogů.

Z výsledků vyplývá, že duševní zdraví žáků je v dnešní době horší než před začátkem pandemie covid-19. Celkově je na špatné úrovni, nejvíce jsou ohroženy dívky starší 14 let. 4x více u nich hrozí riziko vzniku poruchy příjmu potravy. Polovina žáků také nemá žádného dospělého, kterému by se ve škole svěřili se svými problémy.

Dále bylo zkoumáno rizikové chování v rámci „Komparace dat z šetření rizikového chování a duševního zdraví žáků 2. stupně ZŠ a SŠ v Praze za roky 2016 až 2022“. Pozornost byla zaměřen na užívání návykových látek, zkušenosti s rizikovým či nežádoucím chováním, ohrožení excesivním používáním internetu, jiné rizikové chování na internetu a rizikové sexuální chování a žádanou podporu a informace.

Dle zjištění vyplývá, že přibývá žáků závislých na technologiích, přináší žákům často problémy. Jedná se o vynechání či výrazné omezení spánku, jídla, přípravy do školy, pravidelně vykonávaných volnočasových aktivit atd. Čtvrtina žáků zažívá slovní ubližování, 6,5 % fyzické. Užívání alkoholu se drží na podobné úrovni v průběhu let, přibývá návykovosti u jiných látek. 40 % žáků v roce 2022 zažilo slovní ubližování na internetu.

 

Více k výzkumu zde: https://www.csspraha.cz/post/du%C5%A1evn%C3%AD-zdrav%C3%AD-%C5%BE%C3%A1k%C5%AF-v-praze-je-alarmuj%C3%ADc%C3%AD-odborn%C3%ADci-bij%C3%AD-na-poplach